Het valt me op dat ik in inrichtingen van vrienden en bekenden steeds vaker de meest bijzondere voetenbanken of hockers voorbij zie komen. Waar de poef vroeger nog een ordinaire voetenbank was, wordt dit meubelstuk tegenwoordig gezien als een design accessoire, waardig genoeg om een prominente plaats in de huiskamer, slaapkamer of kinderkamer in te nemen. Ook vintage voetenbankjes en poefs uit andere culturen doen het goed in een Nederlands interieur.

Laten we beginnen met een klein stukje geschiedenis: het woord poef is afgeleid van het Franse woord  “pouf” (m). Oorspronkelijk komt de poef uit het Midden-Oosten, de poef was van leer, met 1001nacht-achtige afbeeldingen. Deze Arabische poefs kom je nog steeds veel tegen in woonwinkeltjes met etnische invloeden, maar ook in kringloopwinkels en op rommelmarkten. Zeker wanneer je deze oude leren poefs combineert met modernere varianten van wol, katoen of hout, krijg je een bijzonder speels effect.

Op dit moment is mijn grote favoriet op ‘poefgebied’ de Beanie van Montis. Wat een prachtexemplaar, in geweldige kleuren en verschillende maten beschikbaar. In zijn eentje is ie al geweldig, maar juist de combinatie van 2 of 3 exemplaren maakt hem onweerstaanbaar. Ik spaar nog even verder dus.

De Beanie, mijn huidige favoriet.

De Beanie poef heeft trouwens een hoog Google gehalte (misschien geldt dat alleen voor de mensen die weleens op een van hun events zijn geweest), maar dat terzijde. De Beanie doet mij ook denken aan de ‘hocker-hit’ van een paar jaar geleden: de Urchin Pouf van Christien Meindertsma:

 

Dat ook de Hema af en toe een stoere poef op de markt brengt, is misschien niet bij iedereen bekend. Op dit moment heeft de Hema zelfs twee fantastische exemplaren in de winkel liggen. Een jute poef van HEMA met een heerlijk Delfts Blauw patroon:

 

De tweede is een poef uit Ha Tay (Vietnam), uit de ‘return to sender’ collectie, een initiatief van Katja Schuurman, waarbij de opbrengst regelrecht terugvloeit naar de regio van herkomst.

 

 

Ben je zelf op zoek naar een poef voor je woning, kijk dan ook eens op Marktplaats. Ik ben er onlangs een aantal fantastische vintage poefs en design voetenbanken tegengekomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.