Als kind wilde ik altijd al een hangende stoel. En dan het liefste een die niet alleen als hangstoel diende, maar ook als schommelstoel fungeerde. Ik was een enorme wiebelkont vroeger (en nu nog steeds).

Toen ik voor het eerst in ons nieuwe huis binnenkwam, zag ik het meteen: Niet alleen een superhoog plafond, maar ook een draaiende trap midden in de huiskamer. 1 + 1 = 2. De hangende stoel. Die gaat er komen dus.

Nu de sleutels van het nieuwe huis binnen zijn, de houten vloer is opgehaald en de muren zo goed als geverfd zijn, is het zover. Ik ben gestart met mijn zoektocht naar een hangende stoel. Niet zomaar een hangende stoel natuurlijk. Nee, ik heb het hier over de perfecte hangende stoel. Mijn kitesurfleraar kijkt me met een opgetrokken wenkbrauw aan, alsof hij weet dat hier narigheid van komt. (Hij gedraagt zich alsof hij de stoel zou moeten ophangen. Pffffff dat doe ik natuurlijk helemaal zelf. Denk ik.).

Terug naar de zoektocht. Er zijn tegenwoordig prachtige hangende stoelen en zelfs hangende banken te koop, maar ook in de jaren ’60 en ’70 was de hangende stoel een geliefd item van ontwerpers. Menig meubel designer heeft een ontwerp tot uitvoering laten brengen. Het meest bekende exemplaar is waarschijnlijk wel de hanging bubble chair van Eero Aarnio uit 1968. Er is nog steeds een levendige handel in zowel origineel als replica uitvoering van deze immens populaire hangende stoel.

Hoewel ik de hangstoel van Aarnio nog steeds erg mooi en innovatief vind, ben ik zelf op zoek naar stoel van een meer natuurlijk materiaal. Ook niet onbelangrijk: ik vind het exemplaar van Aarnio niet erg lekker zitten.

Omdat ik de hangende stoel onder een open draaitrap in de woonkamer ga hangen, zijn niet alle hangstoelen geschikt. Onderstaande exemplaren van de hangende stoel ben ik tot nu toe tegengekomen. Mocht je een beter exemplaar voor me weten, dan hoor ik dat graag. Ik ben ook erg benieuwd naar foto’s van hangstoelen bij andere mensen thuis, voeg die onderaan dan ook zeker
toe!

Stoel Circa van designstudio Raw is prachtig in haar eenvoud. Van hout, met OF zonder stalen

frame te krijgen.

Prachtige hangende design stoel van Conceptsuspendu.fr (bedankt voor de prachtige foto’s!)

 

Hangende stoelen van fusionhomestore.com.

 

 

De Fabio Hanging Chair via www.occa-home.co.uk

 

Mijn favoriet voor buiten: de Nestrest van Dedon

Verder zijn er tal van exemplaren bij Amazon te krijgen. Zowel nieuw als tweedehands! Wanneer ik mijn keuze heb gemaakt, zal ik zeker nog even een foto posten van het eindresultaat.

 

2 Comments on Hangende stoel